communicatie

Workshop Systemisch Leidinggeven goed ontvangen

 

 Systeem.jpg

In de afgelopen maanden heb ik in samenwerking met Yvette Storer van Bare een 5-tal workshops over Systemisch Leidinggeven mogen geven voor senior-managers, HR-managers en coaches. Wat als 'een leuk experiment' begon, heeft zich ontwikkeld naar 5 workshops met iedere keer een 'volle bak' aan deelnemers.

Tijdens de workshops hebben we gekeken naar het verschil tussen de 'bovenstroom' en de 'onderstroom' en hoe je daar meer inzicht in krijgt. De bovenstroom zijn die zaken die feitelijk zijn, die met elkaar besproken worden, die helder zijn. De onderstroom zijn die zaken die juist niet uitgesproken worden. Dat zijn die zaken die vallen onder de niet uitgesproken afspraken, wetten en regels. Een bekende uitspraak is 'dat doen wij nou eenmaal zo', maar het hoe en waarom is vaak al niet meer bekend of wordt nooit over nagedacht.

En ander voorbeeld van onderstroom kan zitten in een medewerker die eigenlijk vond dat hij de nieuwe manager had moeten worden, maar dat werd een andere collega. In hoeverre is de eerste medewerker dan in staat om onder de nieuwe manager te werken? Welke bewuste en onbewuste processen gaan er dan ontstaan bij deze medewerker en in het team? En zo zijn er legio voorbeelden van 'onderstroom'.

Door meer inzicht te hebben in de dynamieken in een team, in de systemische wetten en in de soms tegenstrijdige delen in de mens zelf kan je op een andere manier met je team en met individuele medewerkers in contact komen. Door vaker uit te zoomen in plaats van in te zoomen krijg je een heel ander beeld op het probleem / de situatie en daarmee kan het probleem op een effectievere manier worden aangepakt.

Wil je meer weten of wil je de volgende workshop mee doen? Laat het ons gerust weten.

P.s. de workshop kan ook in-compagnie gegeven worden. 

<< Terug


Error loading Razor Script RightColumn.cshtml
Object reference not set to an instance of an object.

Twitter bird  Tweets